Etalagebenen/ Claudicatio intermittens

Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)/ etalagebenen/ claudicatio intermittens

 

Mensen met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV), ook wel etalagebenen genoemd, hebben last van vernauwde bloedvaten in de benen. Dit kan door de huisarts of de vaatspecialist worden vastgesteld. Door de vernauwing ontstaat pijn bij inspanning, met name tijdens het wandelen. De pijn zakt weer wanneer er even stil gestaan wordt.

Fysiotherapie helpt om het lopen op een goede manier te trainen. Veel lopen vermindert klachten en gaat aderverkalking tegen. Een speciaal opgeleide fysiotherapeut weet precies met welke klachten u te maken heeft en kan u begeleiden bij de looptherapie (gesuperviseerde looptherapie). Daarnaast helpt de fysiotherapeut bij leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verder problemen te verminderen. Denk daarbij aan stoppen met roken, gezond eten, volgens voorschrift gebruiken van medicatie en het ontwikkelen van een actieve levensstijl. Wanneer er ook andere persoonlijke doelen zijn op het gebied van bewegen (bijvoorbeeld kracht, balans, oid) kan de fysiotherapeut u daarbij helpen.

Om de speciale vergoeding vanuit de zorgverzekering te krijgen zal u onder behandeling komen bij een gespecialiseerde fysiotherapeut die aangesloten is bij het landelijk netwerk voor PAV: het Chronisch Zorgnet. Wij zijn daarbij aangesloten en volgen regelmatig de bijbehorende cursussen. U kunt daardoor rekenen op de beste zorg en begeleiding.