Totale heupprothese (THP)

Heeft u een heupoperatie (totale heupprothese) ondergaan en wilt u graag revalideren in groepsverband? Wij bieden een revalidatietraject aan van 10 tot 12 weken in samenwerking met de orthopedie van het ETZ.

U wordt begeleid door een fysiotherapeut en een orthopedisch verpleegkundige van het ETZ. Het is een gesloten groep van minimaal 3 en maximaal 7 revalidanten die allen rond dezelfde week geopereerd zijn aan de heup. Er is gebleken dat het lotgenotencontact als positief ervaren wordt, doordat revalidanten zich aan elkaar kunnen ‘optrekken’ en steun hebben aan elkaar.


De revalidatie

De revalidatie is in de eerste periode gericht op een goed looppatroon, wondcontrole, het afbouwen van de krukken en het juist bewegen tijdens de dagelijkse activiteiten. In het tweede deel van de revalidatie ligt de nadruk op conditie- en krachtopbouw en herkrijgen van het vertrouwen in de heup en motorisch functioneren. Te allen tijde blijven we letten op een juiste houding en goed looppatroon.

Het programma bestaat uit 1x per week één uur revalidatie op donderdag. De locatie is aan de Ringbaan Zuid 305. Eén keer zal de bijeenkomst plaatsvinden in het zwembad en één keer in het park (Nordic Walking).

De kosten voor dit revalidatietraject vallen onder de opname in het ziekenhuis als u verzekerd bent bij CZ of UVIT. Indien u niet verzekerd bent bij CZ of UVIT zullen de bijeenkomsten als fysiotherapeutische behandeling gedeclareerd worden bij uw zorgverzekering.

Indien u interesse heeft om deel te nemen kunt u dat aangeven aan de verpleegkundig zorgcoördinator orthopedie van het ETZ.


Pré-operatief

Voordat u de operatie ondergaat hoort een pré-operatief traject tot de mogelijkheid. Hierbij zal de aandacht uit gaan naar een zo goed mogelijke situatie te creëren om de operatie te ondergaan.